6x poprvé při krmení miminka


Jedinečné okamžiky, které nechcete zmeškat!

Je vaše dítě připraveno na jinou stravu než mléko? Připravte si foťák! Toto jsou okamžiky, které byste neměli propásnout. 

první sousto

Překvapení, údiv a úžas! Jakmile miminko ochutná první lžičku a objeví novou vůni a chuť jídla na svých rtech a na jazyku, určitě vás čekají roztomilé výrazy v obličeji vašeho miminka. Stihli jste tento moment zaznamenat? Podělte se s námi o ty překvapené obličeje :-)

první zakousnutí 

Vzpomínáte na první okamžiky se svým miminkem, když vás chytilo za prst a objalo jej všemi svými malými prstíky? Než se nadějete , budou takto držet ve svých ručkách první kousky jídla. 

Stane se tak asi kolem 6 měsíce věku dítěte. První ochutnávané jídlo v ručičce dítěte by mělo být měkké, například kousek pečené dýně, brambory, zralý banán nebo avokádo. Nakrájejte potraviny na "hranolky", tento tvar usnadní dětem vzít jídlo do ručičky a dopravit do pusinky.

první opravdové jídlo 

Připravte se na špagety ve vlasech, jogurt na nose, bramborovou kaši v ruce a šťastný výraz v obličeji! 

Děti se toho od okamžiku, kdy vyzkouší první "pevné" jídlo, tolik naučí! Sami se nají, rozvinou jemnou motoriku (používají a tím také posilují jemné svaly na prstíkách) a také objeví spoustu nových slov, například bum, bác, nechci... doplňte :-). 

 

první pití z hrnečku

Vaše dítě vás vidělo pít kávu z hrnečku celý život. A teď je řada na něm! Ne, že by mělo pít kávu, ale vyzkoušet pít z hrnečku ano. Uvidíte, jak bude chtít být "jako vy". 

Zkoušet naučit pít dítě z hrnečku můžete od 6 měsíců jeho věku. Je to docela dobré cvičení ústních motorických schopností, dítě se učí používat rty, jazyk a čelisti v jiných polohách, než když saje z lahvičky nebo z prsa. Malá pusinka potřebuje malý hrneček. Do hrnečku dejte jen malé množství tekutiny a pomozte dítěti pomalinku přiblížit hrneček ke rtíkům. Naučit se pít z hrnečku může chvilku trvat a buďte připraveni na pár politých triček a sedaček. Taková koupel je ideální pro učení pití z hrnečku - koupel s čistou vodou, samozřejmě!

první samostatná lžička

Tak tohle je úspěch! Vaše děťátko právě úspěšně dopravilo do pusinky první sousto na lžičce! Nepropásněte ten výraz spokojenosti :-)! 

Mnoho dětí nedokáže používat lžíci efektivně až do věku 18 měsíců. Ale to neznamená, že by nechtěly mít lžičku při krmení v ruce! Dejte jim do ruky lžíci - budou s ní mávat, bouchat s ní do stolu a mrští s ní pod židli. Ano, bude to velký nepořádek, ale je to cesta, jak naučit dítě se lžičkou zacházet. Mějte po ruce pár lžiček, se kterými si bude hrát vaše dítě, zatímco vy jej budete jednou lžičkou krmit.

První "HAM"

"HAM, HAM" vidíte ty rodiče, včetně vás, jak dělají obličeje a otevírají pusu na své děti posazené ve vysokých židličkách zatímco se snaží dopravit do dětské pusinky sousto na lžičce?

Když se zadíváte do neznáma, zůstane lžíce na půl cesty k dítěti, a dítě, připravené s otevřenou pusinkou jako ptáček, řekne poprvé "HAM".

První slova začne dítě používat kolem prvních narozenin. Postupně si buduje slovníček a kolem 18 měsíců umí spojit dohromady dvě slova. Učit nová slova můžete své dítě i během jídla. 

Toto je pouze pár příkladů radosti, kterou zažije vaše dítě při objevování jídla. 

Uvedené milníky v životě dětí v tomto článku jsou pouze přibližné. Všichni víme, že každé dítě je jiné.

Tento text byl inspirován článkem Rachel Smithové, spoluzakladatelky Learn to Eat. Love to Eat. 

 

Děkujeme všem maminkám, které nám poslaly fotky k tomuto článku, pobavily jsme se a vidíme, že v tom prostě nejsme sami :-)

 

Ukázat všechny články

Komentáře

Zatím žádné komentáře


Váš komentář