Déšť nebo karanténa? Tipy jak zabavit děti


Nejlepší nápady na deštivé dny nebo karanténu

Zůstat zavřená s dětmi doma v deštivých dnech nebo I během karantény je náročné pro každou maminku, ale i pro dítě. Dali jsme dohromady pár nápadů, jak v tomto nedobrovolném “domácím vězení”  přežít a zažít pár chvilek radosti a zábavy.

Postavte bunkr

Pamatujete si, jak jste si stavěli jako malé děti bunkr? Velmi známá domácí zábava, která ale nikdy neomrzí. Přehoďte deku přes židle nebo přes stůl a dejte do bunkru pár polštářků. Pozvěte panenky a plyšáky a udělejte si uvnitř bunkru malý piknik. Naservírujte jim jídlo v krabičkách a mističkách od b.box, pití jim můžete připravit do lahviček nebo hrnečků. Ano, možná bude malý nepořádek, ale je to “čistý” nepořádek a vaše děti zapojí svoji představivost a zabaví se na delší dobu než pár minut.

Vybarvěte krabici

Máte batole nebo předškoláka? Potřebujete nakrmit miminko nebo udělat pár věcí? Jestli máte velkou kartonovou krabici, dejte ji svým dětem. K tomu pár pastelek a voskovek a nechte je malovat si v krabici. Budou malovat vodovkami? Dejte jim bryndáky s rukávy, ať mate pak méně práce při úklidu. Děti milují při tvoření svobodu a velká plocha kartonové krabice – to je přeci kreativní výzva! A vy budete mít chvilku klidu. Nejlepší ale je, že všechen nepořádek zůstane uvnitř krabice. 

Na řadě je modelína

Hnětení a mačkání modelíny může chvilku zklidnit i to nejdivočejší dítě a pomoci mu se soustředěním. Modelína je skvělá i na procvičení a posílení malých prstíčků, aby byly připraveny na úchop tužky. Zájem o modelínu klesá? Zkuste podpořit kreativitu vašich dětí a prodloužit tak čas, který s ní stráví: dejte jim čistící kartáčky, peříčka, nebo malá plastová zvířátka, která mohou do modelíny otiskovat. Můžete použít i nevařené těstoviny nebo mušličky, které jste si přivezly z letní dovolené.

I s rýží může být zábava

Vysypte velký pytel rýže do lavoru nebo hlubokého plechu. Dejte dítěti několik bezpečných kuchyňských nástrojů – vařečku, naběračku, míchátko, kelímky… a nechte je, aby si rýži přesýpalo, míchalo nebo nabíralo. Do rýže můžete schovat několik malých plastových hraček, rázem máte doma malého archeologa. Našli jste na procházce pěkný kamínek nebo větvičku? Použijte ji jako skálu a stromy, vytvoříte krásnou krajinku. Rýži určitě uchovejte pro další hru v deštivých dnech. Všechny tyto aktivity udrží vaše děti dokonale zaměstnané, zároveň si procvičí jemnou motoriku. Pokud si budete s dítětem povídat a dítě vám bude popisovat co právě dělá, procvičíte i slovní zásobu. Varování: rýže bude asi všude, ale to není nic, co by nespravilo jedno krátké vysávání.

 

Napište nám vaše tipy, jak zabavit děti v deštivých dnech nebo v karanténě. Sdílejte s námi vaše fota na instagramu #mojemimmo!

Těšíme se!

Ukázat všechny články

Komentáře

Zatím žádné komentáře


Váš komentář