Tipy na cestovnání s dětmi


Tipy na cestovnání s dětmi

Někdo se na dovolenou připravuje s dlouhým předstihem, někdo se sbalí a za týden vyráží za dobrodružstvím. Obě varianty mají svoje výhody. První varianta nás neochudí o tu krásnou dobu příprav, očekávání a "těšení se". Druhá varianta nás zase nenechá zabřednout do nervozity a cestovní horečky.

S jedním, dvěma a více dětmi je určitě dobré, být na cestu připraven. Pokud to lze. Protože všichni dobře víme, že člověk míní a dítě mění...

Procestovali jsme s dětmi kus světa. Několikrát jsme obletěli Zeměkouli a prožili jsme spoustu dobrodružství. Na všechny zážitky, i ty špatné, dnes už vzpomínáme s úsměvem. Měli jsme štěstí, že naše děti cestování zvládaly celkem dobře, prostřední je asi reinkarnací Marca Pola a je mu jedno, zda se jede po souši, vodě nebo letí vzduchem, hlavně že se někam jede!

Vždy jsme měli dobře poskládané příruční zavazadlo, abychom věděli, kam máme pro co sáhnout. Dávat si věci na předem určená místa a ukládat je po použití zase zpět na své místo, abychom nemuseli chaoticky přerovnat celý kufr, se často ukázalo jako dobrý nápad.

Ani se nenadějeme a doba dovolených bude tady, sepsala jsem pár věcí, které se osvědčily naší rodině. A třeba se hodí i vám.

  • malá lékárnička, kapky do nosu, kapky do očí - v letadle jako když najdeš.
  • kojíte a zvažujete, že začnete dítko odstavovat? Ještě chvilku počkejte. Nejenže nebudete muset cestou vymývat lahvičky, ale občerstvení v nejlepším balení máte vždy sebou :-), vaše dítě kojení uklidní a při vzletu a přistání se sáním a polykáním přirozeně vyrovná tlak v uších dítěte. Změny jako navykání na nočník a odebrání dudlíku nechte také až po dovolené. Chcete si ji přeci užít :-)!
  • plínky látkové mají neuvěřitelné množství použití. Tak si to vemte, to máte: clona do auta, hadr na rozlitou vodu, šátek nebo čelenka na hlavu v horku, podložka na přebalování, clona na kočárek, clona při kojení.... doplňte dle vlastních zkušeností :-)
  • pokud máte batole nebo dítě předškolního věku, vezměte s sebou malé knihy nebo omalovánky a pár tužek. Naše nejmladší dítě trpí kinetózou, číst ani kreslit si v autě nemůže. Ještě že máme audioknihy! Sedí, poslouchá a věta "už tam budem?" nezní tak často :-).
  • bonbonky žvýkací: nejlépe gumové medvídky nebo jiné dobroty a zásoby jídla v malých dávkách. Protože naše starší děti jsou "ve vývinu", na dlouhé cesty připravujeme sendviče s různými náplněmi. Mnoho, mnoho sendvičů... A také nakrájenou mrkev, salátovou okurku a papriky. Rajčata nechte doma :-).
  • mějte dobrůtky připravené v počtu odpovídajícímu počtu dětí. Bonbonky, tyčinky, brambůrky rozdělte na stejné porce. Předejdete tak drobným konfliktům a pohoda bude zajištěna.
  • ponožky, silné, tmavší, bez "škrtící" gumičky, aby se v nich dalo pohodlně chodit naboso po letadle nebo je v autě vyměnit za boty. Náhradní spodní prádlo a náhradní tričko i pro rodiče. Kdo má dítě s refluxem, ví.
  • v autě máme vždy neperlivou vodu, deku a polštářek. Dálnice D1 je nevyzpytatelná. 
  • "muchláček" nebo oblíbený plyšák, hračka, na kterou jsou děti zvyklé. A také malá nová hračka, která je zatím neokoukaná
  • voda, voda a voda. Pokud se vám podařilo navyknout dítě na pití obyčejné vody, máte vyhráno. Je k dostání všude, nejlépe zažene žízeň a když někde ukápne, nic se nestane. 
  • předem rozhodněte, kdo bude sedět v letadle u okýnka a kdo si bude v hotelovém pokoji jako první vybírat postel.
  • batůžek nebo kufřík jen pro dítě (ne moc plný, aby se do něho daly dát věci, které se cestou posbírají). Naše děti jsou "sběrači". Hotelová mýdla, bloky, tužky, prospekty, brožury, hračky z kids menu, ubrousky, podtácky, mapky, samolepky... na všechno musí být v kufříku ještě místo!
  •  čistící ubrousky: must have každé útlocitné matky. Moje též :-).

Podělte se s námi o vaše tipy na cestování! Bez čeho se neobejdete na cestách vy?

Šťastnou cestu i návrat domů vám přeje...

                                                                    Olga

Ukázat všechny články

Komentáře

Zatím žádné komentáře


Váš komentář